piątek, 23 maja 2014

Tarta jabłkowa z migdałami i żurawiną


Składniki:
  • 100 g zimnego masła
  • 200 g mąki
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 6 dużych jabłek 
  • cynamon
  • migdały
  • suszona żurawina
  • 1 łyżka miodu 
 Kruszonka:
  • 150 g  mąki pszennej
  •  115 g masła
  • 50 g cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki migdałów
1. Mąkę przesiać, dodać cukier puder oraz pokrojone na kawałki masło. Rozdrobnić aż powstaną okruszki. Dodać jajko i szybko zagnieść. Ulepić kulę z ciasta, zawinąć w  folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do dużego garnka. Garnek stawiamy na gaz i mieszamy jabłka co jakiś czas. Po ok. 10 minutach kiedy jabłka zaczną tracić swoją objętość dodajemy 1-2 łyżeczki cynamonu (lub więcej, zależy kto ile lubi) oraz łyżkę miodu. Gdy jabłka będą  już miękkie, a sok który puszczą nabierze konsystencji musu, ściągamy garnek z gazu (prażenie trwa ok 15-20 min).
3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm oraz przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm. Spód tarty podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny, przykryć papierem i obciążyć (np. fasolą lub grochem).
Piec przez 15 minut, po czym zdjąć obciążenie, rozprowadzić równomiernie prażone jabłka oraz kruszonkę**. Posypać żurawiną. Piec przez kolejne 10-15 min. do zarumienienia kruszonki.
** Kruszonka:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, pokrojone migdały  i dodajemy pokrojone w kostkę masło.
Wszytko rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz